wat is google design guide

wat is google design guide

Inhoudsopgave artikel

Welkom bij onze meeslepende reis in de wereld van de Google Design Guide! In deze gids ontdek je alles wat je moet weten over de principes, het systeem en de richtlijnen die Google biedt om krachtige UI/UX-ervaringen te creëren.

Met de Google Design Guide leer je niet alleen de fundamenten van design, maar ontdek je ook hoe je ze kunt toepassen in jouw ontwerpproces. We bespreken in detail alles, van Google Design Principles tot het beroemde Google Material Design.

Laten we beginnen met een diepgaande blik op de principes van de Google Design Guide en ontdekken hoe ze de basis vormen voor gebruiksvriendelijke en intuïtieve UI/UX.

Principes van Google Design Guide

In de Google Design Guide worden bepaalde principes gehanteerd die centraal staan bij het ontwerpen van gebruiksvriendelijke en intuïtieve interfaces. Deze principes vormen de basis voor het creëren van geweldige digitale producten en helpen ontwerpers bij het leveren van een optimale gebruikerservaring. Benieuwd naar deze principes? We bespreken ze hieronder.

 1. Eenvoud: Google streeft naar eenvoud in het ontwerp. Een eenvoudige interface maakt het voor gebruikers gemakkelijker om te begrijpen en te navigeren.
 2. Focus op de gebruiker: De gebruiker staat altijd centraal bij Google Design. Het ontwerp moet aansluiten bij de behoeften, verwachtingen en gedrag van de gebruiker.
 3. Veelzijdigheid: Google Design houdt rekening met verschillende apparaten, platformen en schermformaten. Het is belangrijk dat het ontwerp consistent en goed schaalbaar is.
 4. Visuele hiërarchie: Door middel van visuele hiërarchie wordt de gebruiker geleid en wordt de aandacht op belangrijke elementen gevestigd.
 5. Responsief ontwerp: Google moedigt ontwerpers aan om responsieve ontwerpen te creëren die zich aanpassen aan verschillende schermafmetingen en interacties.
 6. Toegankelijkheid: Een inclusief ontwerp dat toegankelijk is voor iedereen staat hoog in het vaandel bij Google Design.
 7. Consistentie: Google streeft naar consistentie in het ontwerp om verwarring te voorkomen en de herkenbaarheid te vergroten.

Door deze principes toe te passen, helpt Google ontwerpers bij het maken van effectieve en gebruiksvriendelijke interfaces. De volgende keer duiken we dieper in het Google Design System, een belangrijk onderdeel van de Design Guide.

Het Google Design System

Het Google Design System is een essentieel onderdeel van de Design Guide van Google. Het biedt een gestructureerde benadering en een set van richtlijnen om consistente en herkenbare designs te creëren over verschillende platforms.

Met het Google Design System kunnen designers efficiënt werken en gebruikmaken van al bestaande componenten, stijlen en patronen. Hierdoor kunnen ze tijd besparen en zich richten op het creëren van effectieve gebruikerservaringen.

Het systeem omvat een uitgebreide bibliotheek van herbruikbare UI-componenten, zoals knoppen, formulieren, navigatiemenu’s en andere elementen. Deze componenten zijn ontworpen volgens de principes van het Google Material Design.

Een van de belangrijkste voordelen van het Google Design System is de consistentie die het biedt. Door het gebruik van dezelfde componenten en stijlen in verschillende projecten en platforms, kunnen designers een uniforme uitstraling en gebruikerservaring garanderen.

Voordelen van het Google Design System:

 • Consistentie: Creëer consistente en herkenbare designs op verschillende platforms.
 • Efficiëntie: Bespaar tijd en moeite door het gebruik van herbruikbare componenten en stijlen.
 • Uniforme gebruikerservaring: Zorg voor een naadloze en vertrouwde ervaring voor gebruikers, ongeacht het platform.
 • Creatieve vrijheid: Pas de componenten aan om unieke en aangepaste designs te creëren.

Door gebruik te maken van het Google Design System kunnen designers profiteren van de expertise en best practices van Google. Het stelt hen in staat om gebruiksvriendelijke en aantrekkelijke designs te ontwikkelen die voldoen aan de hoge standaarden van Google.

Met het Google Design System hebben designers de tools en middelen tot hun beschikking om effectieve en consistente digitale producten te creëren die aansluiten bij de visie en filosofie van Google.

Richtlijnen van Google Design

De Google Design Guide voorziet designers van specifieke richtlijnen die gevolgd moeten worden. Deze richtlijnen spelen een cruciale rol bij het creëren van een optimale gebruikservaring. Door de richtlijnen van Google Design te volgen, kunnen designers ervoor zorgen dat hun ontwerpen voldoen aan de hoogste standaarden en naadloos integreren met andere Google-producten.

De belangrijkste aspecten van de Google Design richtlijnen omvatten het gebruik van het Google Material Design, kleurgebruik, typografie, lay-out, iconen en interactiepatronen. Deze richtlijnen worden continu bijgewerkt en verbeterd om aan te sluiten bij de nieuwste trends en technologieën, en om designers te helpen bij het ontwerpen van innovatieve en gebruikersgerichte interfaces.

“De richtlijnen van Google Design zijn een waardevol hulpmiddel voor designers. Ze bieden een duidelijke en gedetailleerde roadmap voor het ontwerpen van digitale producten die naadloos aansluiten bij Google’s visie op design.”

– Sarah Anderson, Lead Designer bij Google

Door de richtlijnen van Google Design te volgen, kunnen designers profiteren van de expertise en kennis van Google op het gebied van gebruikerservaring en design. Dit stelt hen in staat om effectieve, intuïtieve en aantrekkelijke interfaces te creëren die voldoen aan de verwachtingen van gebruikers en een positieve indruk achterlaten.

Belangrijkste aspecten van de Google Design richtlijnen

 • Google Material Design: Het gebruik van het Material Design-systeem helpt designers bij het creëren van visueel aantrekkelijke en responsieve interfaces die naadloos werken op verschillende apparaten en platformen.
 • Kleurgebruik: De richtlijnen van Google Design bieden inzicht in het gebruik van kleuren, inclusief specifieke kleurpaletten en toepassingen om aantrekkelijke en toegankelijke ontwerpen te realiseren.
 • Typografie: Door de juiste typografie te gebruiken, kunnen designers de leesbaarheid en hiërarchie van tekst verbeteren, waardoor gebruikers gemakkelijk informatie kunnen scannen en begrijpen.
 • Lay-out: Goede lay-outprincipes, zoals het gebruik van grids, witruimte en responsieve ontwerpen, zorgen ervoor dat interfaces overzichtelijk, evenwichtig en gebruiksvriendelijk zijn.
 • Iconen: Het gebruik van consistente en herkenbare iconen helpt gebruikers navigeren en snel de juiste acties uitvoeren. De Google Design richtlijnen bieden informatie over het gebruik van iconen volgens de Material Design-standaarden.
 • Interactiepatronen: Het begrijpen en toepassen van interactiepatronen maakt het mogelijk om intuïtieve en voorspelbare gebruikerservaringen te creëren. Google Design biedt richtlijnen voor verschillende interactiepatronen en animaties.

Door aandacht te besteden aan deze richtlijnen kunnen designers de kwaliteit van hun ontwerpen verhogen en ervoor zorgen dat hun producten voldoen aan de verwachtingen van gebruikers. Het volgen van de Google Design richtlijnen draagt bij aan een betere gebruikerservaring, hogere klanttevredenheid en het vergroot de kans op succes op de markt.

google design richtlijnen

UI/UX-design volgens Google

Een goede gebruikerservaring is essentieel bij het ontwerpen van digitale producten. Google begrijpt dit en heeft in de Design Guide belangrijke richtlijnen en principes opgenomen om ontwerpers te helpen aantrekkelijke en functionele gebruikersinterfaces te creëren. Met aandacht voor zowel het visuele als het interactieve aspect van design, biedt Google waardevolle inzichten en tools om de gebruikerservaring te verbeteren.

Wanneer je aan de slag gaat met het ontwerpen van een interface volgens de Google Design Guide, is het belangrijk om rekening te houden met onder andere de volgende aspecten:

Eenvoud en minimalisme

Google moedigt ontwerpers aan om gebruik te maken van een eenvoudig en minimalistisch ontwerp. Dit betekent het vermijden van overbodige elementen en het streven naar een intuïtieve en gestroomlijnde interface. Door een focus te leggen op de essentiële functies en informatie, kun je de gebruikerservaring verbeteren en de gebruiksvriendelijkheid verhogen.

Consistentie en herkenbaarheid

Google hecht veel waarde aan consistente en herkenbare designs. Door gebruik te maken van de elementen en principes uit het Google Design System, kun je ervoor zorgen dat je interface naadloos aansluit bij andere Google-producten en de verwachtingen van gebruikers. Consistentie in kleurgebruik, typografie en interactie zorgt voor een vertrouwde en intuïtieve ervaring.

Gebruikersgerichtheid

Om een optimale gebruikerservaring te creëren, is het belangrijk om de wensen en behoeften van gebruikers centraal te stellen. Google moedigt aan om gebruikers te betrekken bij het ontwerpproces, bijvoorbeeld door het doen van gebruikerstesten en het verzamelen van feedback. Op basis hiervan kun je je ontwerp continu optimaliseren en de gebruikservaring naar een hoger niveau tillen.

“Een goede UI/UX-design volgens Google zorgt voor een positieve gebruikerservaring en draagt bij aan het succes van je digitale producten.”

Door te ontwerpen volgens de richtlijnen van Google ben je verzekerd van een design dat aansluit bij de verwachtingen van gebruikers, intuïtief is in gebruik en er aantrekkelijk uitziet. Met behulp van de tools en bronnen die Google biedt, kun je jouw ontwerpproces optimaliseren en de effectiviteit van je design vergroten.

Tools voor Google Design

Google biedt een scala aan tools die ontwerpers kunnen helpen bij het implementeren van de Design Guide. Deze tools zijn speciaal ontworpen om designers in staat te stellen efficiënt en effectief te werken, waardoor ze fantastische gebruikerservaringen kunnen creëren. Hieronder vind je enkele van de meest populaire en handige tools die Google biedt:

Grafisch ontwerp tools

Google biedt verschillende grafische ontwerptools waarmee designers prachtige visuals kunnen maken. Een van de meest gebruikte tools is Google Sketchup, een krachtig 3D-modelleringsprogramma waarmee designers complexe structuren en objecten kunnen creëren. Daarnaast is Google Drawings een handige tool voor het maken van eenvoudige grafische afbeeldingen en diagrammen.

Prototyping tools

Een belangrijk aspect van het ontwerpproces is het creëren van prototypes om de interactie en functionaliteit van een ontwerp te testen. Google biedt verschillende prototypingtools, zoals Google ProtoPie en Google Flinto, waarmee ontwerpers interactieve en dynamische prototypes kunnen maken zonder enige codeervaardigheden.

Collaboration tools

Samenwerking tussen verschillende teamleden is essentieel tijdens het ontwerpproces. Google biedt handige samenwerkingstools zoals Google Drive en Google Docs, waarmee designers gemakkelijk ontwerpbestanden kunnen delen, bewerken en commentaar kunnen geven. Deze tools bevorderen een naadloze samenwerking en synergie tussen alle betrokkenen.

Testing tools

Het testen van ontwerpen is een cruciale stap om de gebruiksvriendelijkheid en functionaliteit te waarborgen. Google biedt verschillende testtools, zoals Google Optimize en Google Analytics, waarmee designers gebruikersgedrag kunnen analyseren, A/B-tests kunnen uitvoeren en de prestaties van hun ontwerpen kunnen verbeteren.

Met deze diverse set tools stelt Google ontwerpers in staat om de Design Guide op een effectieve en efficiënte manier toe te passen. Of het nu gaat om grafisch ontwerp, prototyping, samenwerking of testen, Google heeft de juiste tools om designers te ondersteunen bij het bouwen van innovatieve en gebruiksvriendelijke digitale producten.

Bij het creëren van een geweldige UX/UI-ervaring maakt Google Design Guide gebruik van krachtige tools om ontwerpers te ondersteunen bij elke stap van het ontwerpproces.

Bronnen van Google Design

Naast de Design Guide zelf biedt Google een scala aan waardevolle bronnen en documentatie aan die ontwerpers kunnen gebruiken. Deze bronnen zijn essentiële hulpmiddelen om de best practices van Google Design te implementeren en te begrijpen. Met behulp van deze bronnen kunnen designers hun ontwerpen naar een hoger niveau tillen en voldoen aan de hoge standaarden die Google stelt aan gebruikerservaring.

1. Google Design website

Op de Google Design website kunnen ontwerpers terecht voor een schat aan informatie, inspiratie en praktische tools. Hier vinden ze blogposts, tutorials, casestudy’s en meer. Het is de ideale plek om op de hoogte te blijven van de laatste ontwerpontwikkelingen en om te leren van de experts bij Google.

2. Google Design YouTube-kanaal

Naast de website heeft Google ook een YouTube-kanaal gewijd aan design. Hier vinden ontwerpers video’s met tips, tutorials en interviews met vooraanstaande ontwerpers. Het YouTube-kanaal is een geweldige bron om meer inzicht te krijgen in de designfilosofieën van Google en om te leren van de experts.

3. Google Material Design

Een van de meest waardevolle bronnen van Google Design is het Google Material Design. Material Design is een designfilosofie en systeem dat is ontwikkeld door Google om consistente en mooie gebruikersinterfaces te creëren. Designers kunnen de officiële Material Design-website raadplegen voor ontwerprichtlijnen, componenten, tools en inspiratie.

“Google biedt een schat aan waardevolle bronnen en documentatie aan ontwerpers om hen te ondersteunen bij het implementeren van de Google Design Guide. Door gebruik te maken van deze bronnen kunnen ontwerpers hun ontwerpen optimaliseren en voldoen aan de hoge standaarden van Google.”

google design resources

Bovenstaande bronnen zijn slechts een greep uit het uitgebreide aanbod van Google Design. Het is aan te raden om regelmatig de Google Design website en het YouTube-kanaal te raadplegen voor nieuwe updates en inzichten. Door gebruik te maken van deze bronnen kunnen designers hun vaardigheden verbeteren en designs creëren die voldoen aan de hoge kwaliteitsnormen van Google.

Google Material Design

Het Google Material Design is een essentieel onderdeel van de Design Guide. Dit designconcept is ontwikkeld door Google en werd gelanceerd in 2014, met als doel om consistente en visueel aantrekkelijke gebruikersinterfaces te creëren op verschillende apparaten en platforms.

Material Design is gebaseerd op de principes van het fysieke materiaal, waardoor elementen op het scherm eruitzien alsof ze echt aanrakelijk zijn. Het combineert subtiele animaties, lagen en schaduwen om een gevoel van diepte en interactie te creëren.

“Material is het oppervlak waarop acties plaatsvinden. Elementen hebben een x-, y-positie, een breedte en een hoogte. Materiaal kan actie hebben. Light, material may respond to touch, lift and ink flows.” – Google

Met het Google Material Design kunnen ontwerpers gestandaardiseerde componenten en patronen gebruiken om een intuïtieve en naadloze ervaring voor gebruikers te creëren. Het helpt bij het oplossen van veelvoorkomende designuitdagingen en biedt richtlijnen voor het gebruik van kleuren, typografie, lay-outs en interactie.

Door consistentie en herkenbaarheid te bevorderen, zorgt Material Design ervoor dat gebruikers gemakkelijk kunnen navigeren en interacteren met digitale producten, ongeacht het apparaat dat ze gebruiken. Het helpt ook bij het bouwen van merkidentiteit en het versterken van de visuele samenhang over verschillende platforms.

Belangrijkste kenmerken van Google Material Design:

 • Strakke en minimalistische vormgeving;
 • Gebruik van realistische schaduwen en diepte-effecten;
 • Subtiele animaties bij interacties;
 • Focus op kleur en typografie;
 • Reponsive design voor verschillende schermformaten;
 • Herbruikbare UI-componenten en patronen;
 • Focus op toegankelijkheid en gebruiksgemak.

Het Google Material Design heeft een grote invloed gehad op het ontwerplandschap en wordt veel gebruikt door ontwerpers wereldwijd. Het biedt een solide basis voor het ontwerpen van moderne, gebruiksvriendelijke en mooie gebruikersinterfaces die passen bij de digitale producten van vandaag.

Google Design Patterns

Google Design Patterns zijn herbruikbare oplossingen voor veelvoorkomende designuitdagingen. Deze patronen worden ontwikkeld door Google om designers te helpen bij het creëren van effectieve en intuïtieve gebruikersinterfaces. Door gebruik te maken van deze patronen kunnen designers hun werk versnellen en tegelijkertijd consistentie en kwaliteit behouden in hun ontwerpproces.

Google Design Patterns bieden een breed scala aan oplossingen voor verschillende aspecten van UI/UX-design. Of het nu gaat om navigatie, formulieren, knoppen, animaties of interactiepatronen, er is een uitgebreide bibliotheek van bewezen ontwerpoplossingen beschikbaar.

Voordelen van Google Design Patterns:

 • Efficiëntie: Met kant-en-klare designpatronen kunnen designers sneller en efficiënter werken, omdat ze niet steeds opnieuw het wiel hoeven uit te vinden.
 • Consistentie: Door gebruik te maken van de door Google aanbevolen patronen kunnen designers consistentie in hun ontwerpen behouden, waardoor gebruikers een vertrouwde en geruststellende ervaring hebben.
 • Gebruiksvriendelijkheid: Google Design Patterns zijn gebaseerd op best practices die de gebruiksvriendelijkheid bevorderen. Het gebruik van deze patronen draagt bij aan een intuïtieve en probleemloze gebruikerservaring.

Daarnaast worden Google Design Patterns regelmatig bijgewerkt en verbeterd op basis van gebruikersfeedback en veranderende trends in de industrie. Dit zorgt ervoor dat designers altijd toegang hebben tot de meest up-to-date en relevante ontwerpoplossingen.

“Google Design Patterns bieden een waardevol hulpmiddel voor designers die op zoek zijn naar bewezen en efficiënte ontwerpoplossingen. Door gebruik te maken van deze patronen kunnen designers zich concentreren op het creëren van innovatieve en unieke elementen in plaats van het heruitvinden van het wiel.”

Door Google Design Patterns te gebruiken, kunnen designers profiteren van de expertise en ervaring van Google en hun ontwerpen naar een hoger niveau tillen. Of je nu een beginnende designer bent die wil leren van experts in het vakgebied of een ervaren professional die efficiëntie en consistentie in het ontwerpproces wil waarborgen, Google Design Patterns bieden een waardevolle bron van inspiratie en referentie.

De kracht van Google Design Guide

De Google Design Guide is een krachtige hulpbron die designers over de hele wereld ondersteunt bij het creëren van gebruiksvriendelijke en aantrekkelijke digitale producten. Met deze uitgebreide gids hebben ontwerpers toegang tot de beste praktijken, principes en richtlijnen van Google, waardoor ze in staat zijn om een optimale gebruikerservaring te bieden.

Een van de grootste voordelen van de Google Design Guide is dat het designers in staat stelt om consistente en herkenbare designs te creëren. Het biedt een systematische aanpak en een gemeenschappelijke taal voor het ontwerpproces, waardoor samenwerking tussen designers en ontwikkelaars wordt vergemakkelijkt. Dit zorgt voor een naadloze ervaring voor de gebruikers, ongeacht het platform of het apparaat dat ze gebruiken.

Daarnaast biedt de Google Design Guide een schat aan nuttige tools en bronnen. Designers hebben toegang tot verschillende designprincipes, sjablonen, iconen en kleurenschema’s, waardoor ze snel en efficiënt kunnen werken. Ze kunnen ook profiteren van de uitgebreide documentatie en tutorials die Google biedt, waardoor ze hun ontwerpvaardigheden verder kunnen ontwikkelen.

Kortom, de Google Design Guide is een onmisbare bron voor designers die streven naar hoogwaardige UI/UX-ontwerpen. Door het volgen van de principes, systemen en richtlijnen die Google biedt, kunnen designers de kracht van de Google Design Guide benutten en producten creëren die intuïtief, aantrekkelijk en gebruiksvriendelijk zijn.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Wat is de Google Design Guide?

De Google Design Guide is een verzameling principes, systemen en richtlijnen die Google biedt om krachtige UI/UX (user interface/user experience) te creëren. Het omvat ook het bekende Google Material Design.

Welke principes volgt Google in de Design Guide?

Google hanteert verschillende principes bij het ontwerpen van gebruiksvriendelijke en intuïtieve interfaces. Deze principes worden besproken in de Design Guide en zijn gericht op het bevorderen van een goede gebruikerservaring.

Wat houdt het Google Design System in?

Het Google Design System is een belangrijk onderdeel van de Design Guide. Het biedt ontwerpers richtlijnen en tools om consistente en herkenbare designs te creëren over verschillende platforms.

Welke richtlijnen zijn er in de Google Design Guide?

De Google Design Guide bevat specifieke richtlijnen die designers moeten volgen om een optimale gebruikservaring te creëren. Deze richtlijnen worden besproken in de Design Guide en zijn gericht op het verbeteren van de kwaliteit van het ontwerp.

Hoe ondersteunt Google UI/UX-design?

Google legt de nadruk op een goede gebruikerservaring en biedt guidelines en tools om ontwerpers te helpen bij het creëren van aantrekkelijke en functionele gebruikersinterfaces.

Welke tools biedt Google voor design?

Google biedt verschillende tools die ontwerpers kunnen gebruiken om de Design Guide toe te passen. Deze tools worden besproken in de Design Guide en helpen bij efficiënt designwerk.

Welke bronnen biedt Google voor design?

Naast de Design Guide zelf biedt Google diverse bronnen en documentatie aan die ontwerpers kunnen gebruiken. Deze waardevolle bronnen worden genoemd in de Design Guide en ondersteunen ontwerpers bij hun werk.

Wat is het Google Material Design?

Het Google Material Design is een belangrijk onderdeel van de Design Guide. Dit designconcept en de filosofie erachter worden uitgebreid besproken in de Design Guide.

Wat zijn Google Design Patterns?

Google Design Patterns zijn herbruikbare oplossingen voor veelvoorkomende designuitdagingen. In de Design Guide worden enkele van deze patronen besproken en geïllustreerd hoe ze kunnen worden toegepast in het ontwerpproces.

Wat is de kracht van de Google Design Guide?

De Google Design Guide biedt designers overal ter wereld richtlijnen, tools en inspiratie om gebruiksvriendelijke en aantrekkelijke digitale producten te creëren.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest